Bonjour à tous et toutes !!
Voici la suite de l'histoire lol , ma belle mère a reçu une réponse, si quelqu'un a le temps de traduire, ça serait formidable --- merci d'avance !!!!
voici la lettre :
Wanda Bielec
Jordanow 30.11.2006 r.
Kochana Kuzynko Michelline
Goraco i serdecznie pozdrawiam Ciebie i cala Twoja rodzine meza i dzieci .
Dosé dlugo nie odpisywalas na moj list i troche sie martwilam czy wedlug Twoich informacji jestesmy na pewno rodzina. Okazalo sie , ze tak z czego bardzo sie ciesze i moja rodzina rowniez. Sprawilas mi ogromna niespodzianke swoim istnieniem i tym ze chcialas nas odnalezé • Dziekuje Ci bardzo za zdjecia , Twoj ojciec byl bardzo podobny do mojego , niewatpliwie sa braémi. Z mapy ktora przyslalas wynika Ze mieszkasz blisko Calais 10 lat temu wyplywalam stamtad do Anglii do corki w odwiedziny , kiedy tam jeszcze pracowala . Szkoda ,ze wtedy sie nie znalysmy, na pewno moglabym Cie wtedy odwiedzié. Teraz to raczej nie mozliwe, bo jestem chora i zle znosze podroze, mialam zawal serca i udar mozgu kiIka lat temu . Ja tez jestem juz na emeryturze , pracowalam w kasie biletowej na PKP ( polskie koleje panstwowe ), moj maz byl elektrykiem a teraz razem prowadzimy swoje wlasne gospodarstwo i mamy czasu na nude. Nasze dzieci mieszkaja blisko obie corki z nami , starsza ElZbieta ( ze swoimi synami Marcinem 23 lata i Jakubem 19 - z mezem sie rozwiodla ) ona pracuje w cukierni, mlodsza
Malgorzata nie ma jeszcze meza ( nie wiem na co czeka!) jest pielegniarka i pracuje w Krakowie na Kardiochirurgii, syn Wojtekjest kierowca mieszka 20 kilometrow od nas ma corke Marzene, ktora ma 20 lat. To moja najbliZsza rodzina. JesteSmY katolikami bardzo wierzacymi i szanujemy tradycje , chodzimy do kosciola ktory jest bardzo ladny w Jordanowie i uroczyscie i rodzinnie obchodzimy wszystkie XXXX a szczegolnie XXXX Bozego Narodzenia • Moje starsze siostry mieszkaja tez nie daleko od Jordanowa bo Helena w Nowym Targu a Janina w Andrychowie odwiedzamy sie dosé regularnie • Pisalas 0 listach od Anastazji i Stanislawa Cygan to tez nasza rodzina bo ona byla siostra mojej mamy Stefanii ale ja nie mialam od bardzo dawna z nimi kontaktu . Bardzo chcialabym sie spotkaé z Toba i dla mnie tez bylaby to wielka radosé , serdecznie i z calego serca zapraszam Ciebie do Polski jesli tylko masz ochote to zawsze w moim domu dla Ciebie i Twojej rodziny jest miejsce ( nie jesteSmy bogaci ale mamy wlasny dom i staramy sie zyé na miare naszych mozliwosci ), musze tylko wiedzieé wczesniej zeby sie troche przygotowaé , bedziemy mieé problem z porozumieniem sie ale na pewno sobie poradzimy . NajbliZsze lotnisko kolo nas to oczywiscie Krakow- Balice a stamtad do Jordanowa tylko 70 kilometrow na poludnie. Przesylam Wam kartke z zyczeniami swiatecznymi dla Was od calej mojej rodziny z oplatkiem aby z wami sie podzielié ( to taka tradycja polska , ze kaZdy lamie sobie kawalek tego bialego oplatka i sklada zyczenia drugiej osobie potem go zjada ).
W tym IiScie to juz chyba wszystko, czekam z utesknieniem na listy od Ciebie , pozdrawiam i caluje mocno Ciebie i Twoich bliskich Wanda