... et pour les gourmandes et les gourmands qui mangent le polonais couramment :
LE SITE DU SIECLE :
Wielkie Zarcie (La Grande Bouffe)
http://www.gotowanie.wkl.pl/
Mon extrait préféré : "PAMPUCHY" (
Bułki na parze)
Składniki :
50 dkg mąki (najlepiej tortowa), 4 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 3 łyżki powideł, 6 dkg masła, szczypta soli.
Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku ,wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części).
Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek.
Odłozyć aby wyrosły. Jeśli mamy wkładkę do garnka do gotowania na parze wkładamy do garnka z małą ilością wody, układamy pampuchy i przykrywamy innym garnkiem lub pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek.
Gdy woda zacznie sie gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką - wypukłą. Gotujemy ok. 6 do 8 minut (ja gotuję 8 minut), ale żeby nie za długo bo opadną.
Podawać gorące polane śmietaną z małą ilością cukru lub z sosem truskawkowym.
(rââââââ....)
Można podawać pampuchy z różnymi sosami niesłodkimi, ale wtedy zwykle robi się je bez nadzienia.
petite variante Vendômowska :
avant de laisser reposer, incorporer dans la pâte des raisins secs macérés dans de l'armagnac ou du rhum ambré vieux (
râââââ... bis repetita !)
Alors j'ai laissé de la place entre les lignes de la recette afin qu'un gourmand avéré (...n'est-ce pas Mr. Dtman) puisse vous traduise ça vite fait bien fait su' l'gaz !
Mais avec les gourmandes ça peut le faire aussi.