salut
vu que ca ne marche pas par le mail on va essayer par un bon vieux copier coller (les tableaux risquent de ne plus etre bien alignés)
PRZYPADKI
MIANOWNIK KTO ? CO ? (to jest)
DOPEŁNIACZ KOGO ? CZEGO ? ( nie ma)
CELOWNIK KOMU ? CZEMU ? (przyglądam się)
BIERNIK KOGO ? CO? ( widzę)
NARZĘDNIK (Z) KIM? (Z) CZYM ? (idę, jestem)
MIEJSCOWNIK O KIM? O CZYM? ( mowię)
WOŁACZ O ! (proszę pani)
MIANOWNIK
Liczba pojedyncza Liczba mnoga
Rodzaj żeński -a-i Ta matkaTa siostraTa wyspaTa salaTa pani -i -y-e-ie Te matkiTe siostryTe wyspyTe saleTe panie
Rodzaj nijaki -o-e-ę-um To dzieckoTo oknoTo miastoTo zdjęcieTo imięTo muzeum -a ! te dziecite oknate miastate zdjęciate imionate muzea
Rodzaj męski spółgłoski Ten pan Ten polakTen studentTen nauczycielTen domTen zegarekTen pokój -owie-y-i-e Ci panowieCi polacyTe domyCi studenciTe zegarkiCi nauczycieleTe pokoje
BIERNIK
Rodzaj żeński -ę (mam) ksiazkę zonę kotkę r.niemęskoosobowy (B=M)
Rodzaj nijaki Biernik = mianownik (mam) biurko dziecko zwierzę r.niemęskoosobowy (B=M)
Rodzaj męski Rzeczowniki nieożywotneOżywiony, osoba “ “ “ ,nieosobowy (mam)dom (B=M)chłopca (M≠B)psa (M≠B) r.męskoosobowy -ów-i-y (mam) synów braci lekarzy
NB l. pojedyncza r. męski , żeński , nijaki
|| || ||
l. mnoga r.męskoosobowy r.niemęskoosobowy
DOPEŁNIACZ = negacja biernika
Rodzaj żeński -y-i (nie ma) kiełbasy herbaty Anny sałatki × truskaweknauczycielekzapałekrybkoleżanek
Rodzaj nijaki -a dzieckamlekamięsajabłka × ! dziecijajekciastekzdjęćjabłek
Rodzaj męski nie żywotne-a-używotne-a ryżutortuchleba, serapanakota -ów-y-i owocówpapierosówpieniędzyfotelinauczycieli
-Kawałek, trochę, litr, kilogram, kilka, dużo… + D
-dokąd : jechać do + D
przyjechać + D
- 1,2,3,4 +M
- 5,6… +D
NARZĘDNIK
Rodzaj żeński -ą studentkąPolkąstolicą -ami studentkamiPolkamistolicami
Rodzaj nijaki -em miastemdzieckiemmorzem -ami miastamimorzami
Rodzaj męski -em studentemHiszpanemkrajem -ami studentamiHiszpanamikrajami
Kim jest twój brat? On jest inżynierem
Warszawa to stolica Polski
Warszawa jest stolicą Polski
To jest piłka Antka
M D
MIEJSCOWNIK
w, na, przy +Mc
Rodzaj żeńskib,f,m,n,p,s,w,ztdrłk/g/chc,dz,sz,rz,ż,cz,l,j,ś,ń,ć -(i)e-cie-dzie-rze-le ce/dze/sze -y -i na wyspiena poczciew Polsce, na nodzew Azji, w stolicy -ach w pracach
Rodzaj nijakib,f,m,n,p,s,w,ztdrłk,g,chc,dz,sz,rz,ż,cz,l,j,ś,ń,ć -ie-cie-dzie-rze-le -u -u na niebie są chmuryna piętrzew uchu -ach przy oknach
Rodzaj męskib,f,m,n,p,s,w,ztdrłk,g,chc,dz,sz,rz,ż,cz,l,j,ś,ń,ć -ie-cie-dzie-rze-le -u -u przy magnetofoniena stolew kioskuw osiedlu -ach w teatrach
CELOWNIK
Rodzaj żeński C =Mc-i-e-y koleżance -om paniom
Rodzaj nijaki -u dziecku -om dzieckom
Rodzaj męski -u-owi ojcupanustudentowiLuisowi -om ojcompanomstudentombraciom
Dać+C+B
Przedstawić+C+B
Daję Matce kwiaty
quelqu un a une sugestion?